logo
FITSPIRATION

Zo eet je een sixpack tevoorschijn & waarom calorieën tellen stom is

foodness_claartje_sport

Zoals de oplettende lezer gezien heeft is Foodness vernieuwd. De website heeft een nieuw jasje! Het draait op Foodness.nl nog steeds hoofdzakelijk om eten: lekker, veel en liefst ook een beetje gezond eten. Omdat een gezonde levensstijl ook nauw samenhangt met bewegen krijgt sport vanaf nu ook een plekje op Foodness.nl. Ik krijg altijd veel vragen over mijn eet- én sportpatroon, dus op het nieuwe Foodness is ruimte voor allebei. Voor mij persoonlijk ging er in januari 2015 een knop om: de hele maand stond in het teken van buikspieren. Niet alleen mijn eigen buikspieren, dat zou behoorlijk egocentrisch zijn, maar vooral in het teken van júllie buikspieren. Die wilde ik namelijk sterk en zichtbaar maken. Hallo sixpack! Niet (alleen) omdat dat dat lekker is als je in de zomer in je bikini over het strand wil paraderen, maar ook omdat echt gezonder is. Vooral van dat viscerale buikvet wil je af.

Ik hielp jullie al eerder uit de droom dat zo’n wasbordje makkelijk tevoorschijn te toveren is. Crunches helpen niet, en sporten – élke dag – is noodzakelijk. Deze week gaan we het hebben over voeding. Hoe eet je een sixpack tevoorschijn?

 

De vier stappen op weg naar een sixpack

– Stap één: sporten (vorige week)

– Stap twee: voeding (deze week)

– Stap drie: kleine aanpassingen doen in je leven

– Stap vier: (optioneel) specifieke buikspieroefeningen

Omdat buikvet weg te laten smelten zul je waarschijnlijk iets moeten afvallen. Dat betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je in je mond stopt, zo simpel is het. Maar tegelijk is het ook weer niet zo simpel, want je kunt ook denken aan het gehalte aan voedingsstoffen in je eten. In dat opzicht kun je beter een quinoasalade eten dan een gevulde koek; veel meer voedingsstoffen, maar hetzelfde aantal calorieën. Denk dus liever aan het gehalte aan voedinggstoffen dan in het aantal calorieën. Plus: als je denkt in nutriënten in plaats van in calorieën is gezonde voeding ineens een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld fastfood. Lees maar.

 

eten, buikspieren, quest for abs, abs, slank, claartje schroder, claartje

 

Wat eet je wel?

Alles!

Wat eet je niet?

Niets!

Oké, misschien een beetje flauw om het zo zwart-wit neer te zetten, maar ik geloof dus niet in lijstjes met voedingsmiddelen die je moet vermijden en wonderproducten die je juist elke dag moet eten. Een paar globale tips: eet veel groenten, veel fruit, en juist minder snelle koolhydraten. Met snelle koolhydraten bedoel ik (wit) brood, pasta, witte rijst, roomboterkoekjes, etc. Een trucje dat mij persoonlijk goed helpt is dat 2/3 van mijn bord gevuld moet zijn met groenten en/of fruit, en dat de rest mag bestaan uit pasta, brood, vlees, kwark met muesli, noten, peulvruchten, etc. Dat geldt voor elke maaltijd, en liefst ook voor elke snack. Blijf dus vooral lekker pasta, brood en roomboterkoekjes eten, verander alleen de verhoudingen van je maaltijd een beetje. Een andere hele makkelijke tip: koop kleinere borden. Kleinere kommetjes, kleine vorken, kleinere lepels. Probeer maar eens een avondmaaltijd te eten met een dessertvorkje; je doet er geheid langer over, en hebt dus eerder een vol gevoel en/of eet minder. Het zijn trucjes, maar ze helpen wel. Zeker in het begin.

Dagmenu

Wát moet je dan eten? Simpel: alles wat op Foodness te vinden is. Geen kant en klare dingen meer, want je weet niet precies wat daar in zit en krijgt zo ongemerkt meer suikers, zout en calorieën binnen dan je waarschijnlijk wil. Begin de dag met een banaan-ei pannenkoek of een smoothie, neem een energiereep als snack, lunch met een salade of een toren van bietjes, appel en mozzarella, eet een appel en een handje noten als middagsnack. Sluit de dag af met zalm met oosterse wokgroenten en een toetje van veganistische chocoladepudding. Bijvoorbeeld. Oh ja, en dus ook braaf elke dag blijven sporten he? Dat hadden we afgesproken!

Onthoud: moderatie is het belangrijkst! Doe alleen aanpassingen die je de rest van je leven vol kunt houden, anders heeft alleen maar tijdelijk zin. En je wilt die buikspieren toch voor de rest van je leven? Gun jezelf dus ook cheat momenten en baaldagen! Hallo, je bent ook maar een mens.

 

chocolademousse, buikspieren, eten, dieet, buik, abs, quest for abs, foodness

 

Calorieën tellen is stom

Ik geloof niet in het tellen van calorieën. Kijk, als je echt geen flauw benul hebt van het aantal calorieën in een avocado en je eet er drie op een dag omdat je denkt dat dat even slank is als een komkommer, dan is het handig om te weten dat een hele avocado zo’n 300-350 calorieën bevat. Als je zo iemand bent moet je voor de grap een keer een week proberen bij te houden wat je eet en hoeveel calorieën dat allemaal bevat – het geeft je inzicht in je eigen patroon, en maakt meteen duidelijk dat het pokke veel werk is om dat bij te houden. Voor de duidelijkheid: een komkommer bevat ongeveer 25-35 calorieën. Maar goed, er zitten wel weer een heleboel gezonde vetten in die avocado, dus eet ’m vooral wel! Liever een avocado dan een gevulde koek, zelfs.

Mijn punt is: het tellen van calorieën is zonde van je tijd. Je weet op basis van je gezonde verstand ook wel dat je beter een avocado dan een gevulde koek kunt eten, en bent na het eten van een avocado verzadigd; na het eten van een komkommer niet. Ga dus alsjeblieft niet zitten uitrekenen wat er in een halve avocado aan calorieën zit, om daar je crackers bij op te tellen, en dan te berekenen wat je nog ’mag’ eten gedurende de rest van de dag. Die energie kun je toch veel beter gebruiken om te sporten, te koken, naar de markt te gaan voor boodschappen, of op Foodness te zoeken naar nieuwe recepten? Again: je wilt deze manier van leven voor de rest van je leven volhouden; zie je jezelf al je leven lang eindeloos hoofdrekenen elke dag, bij elke hap die je neemt?

 

damloop, abs, quest for abs, dam tot dam, mama, claartje schroder, foodness

 

Mams, zuske en ik bij de Damloop in 2014

 

Mijn grote voorbeeld

Hoewel ik zelf ’alleen maar’ een sixpack tevoorschijn wil eten en sporten, zijn er ook mensen in mijn omgeving die veel grotere stappen gezet hebben – zonder ook maar een calorie te tellen. Zo gooide mijn lieve moeder (62) een aantal jaar geleden het roer om: van een niet-sportieve vrouw (ik zou zelfs het woord ’lui’ willen gebruiken – sorry mam) besloot ze van de ene dag op de andere gezonder te gaan leven. In een jaar tijd viel ze zo’n 10 kilo af en werd fitter, in alle opzichten. Hoe? Kleine, maar blíjvende veranderingen in haar leven: kleinere porties bij elke maaltijd, geen kilo drop per week meer, niet meer elke dag een groot stuk chocola bij de koffie (alleen nog een klein stukje hele pure chocola), vaker op de fiets naar werk. Nog steeds een glaasje port op vrijdag of zaterdag, maar niet meer altijd met 18 toastjes met kaas erbij; gewoon twee of drie. Ook begon ze met hardlopen, en inmiddels hebben we samen al zeven keer de Dam tot Damloop uitgelopen. Of was het acht keer? Kijk; ik kan mijn hardloopwedstrijden niet eens tellen – laat staan dat ik ooit mijn calorieën zou kunnen bijhouden. Anyway, zo moet het dus. Kleine veranderingen die werken voor jóu, dat is de enige weg naar een blijvend resultaat. Mam, you rock!

 

Lees hier alle artikelen over mijn Quest for Abs terug:

– Buikvet (1)

– Sporten (2)

– Voeding (3)

– Core trainen vanuit bureaustoel (4)

– Oefeningen voor je core & abs (5) 

 

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties