logo
FOODSPIRATION

4 ‘gezonde’ producten die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn

180814154806pindakaasimage.png

De supermarkt is een grote bron van verleiding voor veel mensen. Maar ook als je de schappen met koek en snoep links kunt laten liggen en bij een hoek met gezonde voeding denkt te staan, wordt je vaak in het ootje genomen. Eerder schreef ik al over de 10 meest misleidende supermarktproducten en vandaag wil ik graag vier producten noemen die de naam hebben gezond te zijn, maar waar je eigenlijk mee moet oppassen.

frisdrank light, diet coke, ongezond, foodness

1. Frisdrank light

Om het even simpel te zeggen: je lichaam raakt in de war van drankjes met kunstmatige zoetstoffen. Gewone frisdrank is al niet goed voor je (suiker!) maar van de kunstmatige zoetstoffen in light frisdrank kan je lichaam in de war raken. Volgens sommige mensen heeft dat met je hormonen te maken, volgens anderen weer met de zuur-basebalans in je lichaam. Overigens is er (nog) geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat light producten net zo ongezond of zelfs ongezonder zijn dan hun suiker- of vetrijke reguliere broertjes en zusjes. Wel lijken er aanwijzingen te zijn dat kinderen die veel light frisdrank drinken gewend raken aan de zoete smaak, en dus later meer en vaker zoete dingen willen. Het meest veelzeggende bewijs is misschien nog wel dat in de VS, waar nu al jaren ongeveer alle frisdranken ook in een light versie worden aangeboden, de obesitas epidemie nog steeds even hard blijft voortwoekeren.

pindakaas, light, vetarm, ongezond, foodness

2. Vetarme pindakaas of pindakaas light

Het klinkt aanlokkelijk om een product te kopen waar minder vet in zit. Het klinkt immers alsof je dan een product te pakken hebt dat goed voor je is, nietwaar? Maar pindakaas krijgt zijn smaak juist van de (voor een deel ook gezonde) vetten die erin zitten, dus als je die eruit haalt moet je iets anders toevoegen om de smaak aantrekkelijk te houden. Daarom wordt er suiker aan pindakaas light toegevoegd. Kijk maar eens op het etiket van een pot vetarme pindakaas: Calvé light bevat 30 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 24 gram suikers zijn. Ter vergelijking: een pot gewone Calvé pindakaas bevat maar 11 gram koolhydraten, waarvan 2,5 gram suikers zijn.

Kies (of maak!) dus liever ‘gewone’ pindakaas, waar pinda’s en zitten, en verder niets. Ook als je gewoon in de supermarkt pindakaas koopt, onthoud dan dat je beter gewone pindakaas in je mandje kunt leggen dan vetarme pindakaas. Gezonde vetten zijn goed voor je, overbodige toegevoegde suikers niet!

gedroogd fruit, recept, foodness, ongezond, gezond, taartje

3. Gedroogd fruit

Voordat je van schrik alle gedroogde dadels, abrikozen en appelringen uit je voorraadkast verwijdert – luister goed. Het is niet zo dat gedroogd fruit slécht is voor je, of ontzettend ongezond is. Net als gewoon fruit bevat het veel vitaminen en vezels. Alleen bevat vers fruit vaak al relatief veel (natuurlijke) suiker, en in gedroogd fruit zit naar verhouding natuurlijk nog meer suiker. Na het eten van een appel heb je een redelijk vol gevoel, maar gedroogde appelschijfjes werk je veel makkelijker weg in veel grotere hoeveelheden. Zo kun je ongemerkt veel calorieën en suiker binnenkrijgen. Stop dus alsjeblieft niet met het eten van (gedroogd) fruit, maar wees je ervan bewust dat het een natuurlijke variant van snoep is. Kortom, eten met mate.

water, ongezonde frisdrank, foodness

4. Vruchtensap

Wat geldt voor gedroogd fruit geldt eigenlijk ook voor vruchtensap: eet en drink het met mate. Zelfs het Voedingscentrum adviseert tegenwoordig om niet teveel vruchtensap te drinken. Vaak wordt aan vruchtensap dat je in de supermarkt koopt namelijk nog heel veel rotzooi toegevoegd. Kijk maar eens op de verpakking hoeveel ingrediënten je kent; dat zijn er vast minder dan je dacht! Want wat doen stoffen als carrageen of xantaangom in hemelsnaam in appelsap en sinaasappelsap? Vruchtensap bevat net als gedroogd fruit relatief veel calorieën en suikers, terwijl je heel makkelijk een groot glas wegklokt. Denk aan het verschil tussen het eten van een sinaasappel en het drinken van een glas jus: voor een glaasje sap van 250 milliliter heb je zo’n 3 sinaasappels nodig. Het sap is in drie slokken weg, maar over 3 sinaasappels doe je een half uur – en door de vezels zit je daarna veel voller dan na het drinken van het sap. Nog een nadeel van sap is dat ons lichaam minder goed in staat lijkt te zijn om calorieën in vloeibaar voedsel te identificeren, dus je giet eigenlijk ongemerkt calorieën naar binnen. Ook hier geldt dus: drinken met mate. Bedenk wel dat een glas sinaasappelsap natuurlijk altijd veel meer voedingsstoffen bevat dan een glas cola. Vruchtensap is dus niet ONgezond, het is alleen niet goed voor je om er zonder na te denken een liter van weg te tikken.

 

Bronnen:

Martijn Katan – Wat is nu gezond?

Michael Moss – Zout, Suiker, Vet

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties